Poświątecznie - kulinarnie
Wspomniałam o eksperymentowaniu, rzeczywiście, nie mam w sobie lęku przed nowymi przepisami i choć wiem, że przed świętami nie powinno się tego robić gdyż może nam coś nie wyjśc tak jak byśmy tego chcieli, to jednak odważnie postawiłam w tym przedświątecznym czasie na dwa nowe przepisy.
Pierwszy to przepis na drożdżową babę przekładaną waszą ulubioną konfiturą.
Po lewej stronie zdjęcie z gazety, po prawej moja produkcja. Babę gorąco polecam, wiem, że troszkę post factum ale myślę, że będzie dobra na każdą porę roku, nie tylko okres Świąt Wielkanocnych. Przepis znajdziecie w czasopiśmie Weranda Country, w nr 3 na kwiecień/maj 2011. W tym okresie, zwykle przygotowuję babę piaskową, jednak ta zaintrygowała mnie swoim przełożeniem i pomysłem dodatkowego smaku podczas jedzenia. Ciasto drożdżowe kojarzy mi się raczej z czymś monotonnym, najlepszym w chwilę po wyjęciu z piekarnika a następnego dnia już z mlekiem lub masłem, w tym przypadku ta reguła nie obowiązuje, ciasto jest cały czas wilgotne a konfitura nadaje mu nutkę waszego ulubionego smaku. Ja zaryzykowałam i wykorzystałam konfiturę pomarańczową - ma w sobie troszkę goryczy ale i dużo słodyczy - baba się nie nudzi podczas jedzenia. Pychotka !!!
Mój drugi eksperyment, to mazurek, którego w moim rodzinnym domu w ogóle się nie piekło. Kupiłam przed świętami broszurkę Twoje przepisy - Wielkanoc i tam znalazłam przepis na mazurek ze śliwkami suszonymi. Dziwne zestawienie, pomyślałam ale przecież ja bardzo lubię takie niekonwencjonalne rozwiazania ! Tym sposobem, na moim świątecznym stole zagościł ten oto mazurek
Jeżeli któraś z Was jest zainteresowana przepisami, chętnie wyślę ja na maila !!!
Na koniec, chciałam serdecznie podziękować Wam wszystkim, moje drogie i wierne czytelniczki za cudowne życzenia. Święta minęły ale radość i pamięć pozostanie na zawsze. Bardzo się cieszę z Waszej wirtualnej obecności i przychylności dzięki którym odnalazłam w sobie drugą mnie. Pozdrawiam Was serdecznie, Ewa
i baba i mazurek wyglądają wspaniale , a można prosić te przepisy ?Nie mam tych gazetek ,a bardzo chętnie upiekłabym by i jedno i drugie
OdpowiedzUsuńprzepis na babę znalazłam tu
OdpowiedzUsuńhttp://www.kochamwies.pl/lubie-gotowac?task=przepis&id=432
ale na mazurek chętnie bym poznała , pozdrawiam
Ja tez nie znam smaku mazurka ...
OdpowiedzUsuń