słodka tarta, na zdrowie !!!
Oj znalazłam cudowny przepis na mazurki...niby nie czas ale ciasto przecież można wykorzystać o każdej porze... i tak się stało !
Maślane w smaku, kruche i delikatne a na dodatek, przygotowanie to jeden mały pstryczek.
masło lub margaryna 25 dkg
cukier puder 15dkg
żółtka 2 sztuki
śmietana 18% 2-3 łyżki
Ja przygotowywałam tartę z połowy porcji, ciasta idealnie wtedy wystarcza na tradycyjną blaszkę. Zagniatamy składniki i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie należy je rozwałkować na blasze, wykleić brzegi i piec w temperaturze 180stopni 20 minut. Ja piekłam na oko, wyciągałam raczej po pół godzinie, wtedy kiedy ciasto było przyzłocone. Prze pieczeniem polecam zrobienie dziurek widelcem gdyż inaczej ciasto podnosi się do góry. Po upieczeniu ułożyłam truskawki i wylałam tężejącą już galaretkę, potem już tylko do lodówki i odczekać jakiś czas aby galaretka się ścięła....potem już tylko pozostaje degustacja !!! A skoro o degustacji mowa, Kasia z bloga I worQshop narobiła mi smaka kawą affogato no i zrobiłam sobie taką podobną ;-))
Lody waniliowo - śmietankowe zalałam kawą rozpuszczalną ! Pod wpływem gorącej wody, lody zaczęły się roztapiać i pojawiła się smakowita pianka. Zestaw okazał się idealny na popołudniowe spotkanie w przeddzień lata ;-))
Gorąco polecam, smakowicie i esspresowo !!!!
Pozdrawiam, Ewa
Maślane w smaku, kruche i delikatne a na dodatek, przygotowanie to jeden mały pstryczek.
Składniki:
50dkg mąkimasło lub margaryna 25 dkg
cukier puder 15dkg
żółtka 2 sztuki
śmietana 18% 2-3 łyżki
Ja przygotowywałam tartę z połowy porcji, ciasta idealnie wtedy wystarcza na tradycyjną blaszkę. Zagniatamy składniki i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie należy je rozwałkować na blasze, wykleić brzegi i piec w temperaturze 180stopni 20 minut. Ja piekłam na oko, wyciągałam raczej po pół godzinie, wtedy kiedy ciasto było przyzłocone. Prze pieczeniem polecam zrobienie dziurek widelcem gdyż inaczej ciasto podnosi się do góry. Po upieczeniu ułożyłam truskawki i wylałam tężejącą już galaretkę, potem już tylko do lodówki i odczekać jakiś czas aby galaretka się ścięła....potem już tylko pozostaje degustacja !!! A skoro o degustacji mowa, Kasia z bloga I worQshop narobiła mi smaka kawą affogato no i zrobiłam sobie taką podobną ;-))
Lody waniliowo - śmietankowe zalałam kawą rozpuszczalną ! Pod wpływem gorącej wody, lody zaczęły się roztapiać i pojawiła się smakowita pianka. Zestaw okazał się idealny na popołudniowe spotkanie w przeddzień lata ;-))
Gorąco polecam, smakowicie i esspresowo !!!!
Pozdrawiam, Ewa
No, i mam kłopot. Zaśliniłam klawiaturę...
OdpowiedzUsuńDomiłego
no. ja tez:-)
OdpowiedzUsuńsciskam
B.
same wspaniałości:)
OdpowiedzUsuńO matko, pyyychaa :-))
OdpowiedzUsuństrzelcie mi w kolano będfzie mniej bolało !!!!!!!!!! ja na diecie jestem !!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńPysznosci, a ja zaraz wyciagam sernik z truskawkami z piekarnkia :))))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Tarta pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńJak u ciebie kolorowo. Cała grafika świetna.
OdpowiedzUsuńZapraszam Cie do konkursu, w którym można wygrać bluzkę, spódnicę zaprojektowana przez mnie samą.
http://www.zapalov.blogspot.com/2012/07/konkurs-nowe-nagrody-3-kwadranse-i.html