Ciasto z kruszonką ??? Na pyszny Słodki Piątek
Bardzo lubię kruche ciasto, jednym z ulubionych ciast jest sernik...czy można to połączyć ???
Chciałam to jakoś połączyć, kruche ciasto, kruszonkę i biały ser...potem przyszło mi do głowy, że świetnie byłoby dorzucić do tego szczęścia jeszcze szczyptę owoców i ot co powstało !
Sposób wykonania: Polecam, sprawdzone ! Teraz mam w planach półkruche rogalik, od tej samej czarodziejki, na jej blogu wyglądają przepysznie !!!
Pozdrawiam
Ewa
Chciałam to jakoś połączyć, kruche ciasto, kruszonkę i biały ser...potem przyszło mi do głowy, że świetnie byłoby dorzucić do tego szczęścia jeszcze szczyptę owoców i ot co powstało !
Wyszło przepyszne ciasto z przepisu Aniki (klik)
Oto przepis, łatwy i przyjemny a dodatkowo ciasto wychodzi smakowite !
Składniki:
Na ciasto:
- 10 dkg masła
- szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
Na masę serową:
- 30 dkg roztartego twarożku ( kupuję taki gotowy twaróg sernikowy, bo jest gładki i nie trzeba go ucierać )
- 2 całe duże jajka
- 1/4 szklanki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
Na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 35 g masła
- 25 g cukru
Sposób wykonania:
- Ze składników zagniatamy ciasto ( można też posiekać składniki w malakserze ). Powstałymi okruszkami wylepiamy spód formy i 1 cm wysokości ścianek. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok 10 - 15 min. Spód nie musi się zarumienić.
- W czasie, gdy podpiekamy spód, przygotowujemy masę serową. Ser łączymy z całymi jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy na gładką masę.
- Borówki leśne myjemy, przebieramy i osuszamy na papierowym ręczniku
- Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę
- Podpieczone ciasto studzimy, wylewamy na nie masę serową i posypujemy ją równomiernie borówkami.
- Wierzch ciasta posypujemy kruszonką
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok 60 min, do momentu, aż leciutko się zrumieni
- Podajemy gorące, ciepłe lub zimne!
Pozdrawiam
Ewa
Ale mi narobiłaś smaka! I jak tu być na diecie ;) ?
OdpowiedzUsuńKusisz, kusisz !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
ale pychotka, takie lubię
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
o, to też moje ulubione połączenie.
OdpowiedzUsuńO jej ślinka cieknie mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Agnieszka
Pyszności, bardzo smakowicie wygląda :))
OdpowiedzUsuńWidzę że absolutna pychota powstała!! :)))
OdpowiedzUsuń